Friday, December 26, 2014

"Tu ce produci, măi omule?"

 Când eram mică (adică până prin clasa a 8-a), bunicul meu mereu îmi spunea:
 "Eu când eram de vârsta ta, munceam la calea ferată câte 10 ore pe zi! Tu ce produci măi omule?" după care continua "nu produci nimic, stai doar pe banii părinților".


 ....iar acum o lună, în timpul unei întâlniri cu un prieten, îi povesteam ce mai fac și mi-a spus: "wow, tu îți dai seama că ești producător și că aduci capital străin în țară, nu?"

 Woww.. stai stai stai, că de-odată totul sună așa de pompos! E drept că am ilustrat 10 povești pentru o editură din India... dar niciodată nu m-am gândit la asta în termeni de "capital străin" :))
 Interesant cum unele lucruri din copilarie ne afectează pe termen lung și nici măcar nu ne dăm seama.


Iată ce am "produs" in acest an:
(m-am tot gandit dacă să las sau nu ghilimelele.. dar se potrivesc in context)

In poza de aici, pe r
ânduri de la stânga la dreapta:
1. Broșură cu primele 15 mișcări dintr-o secvență de TaiChi - activitatea mea preferată în afara ilustrațiilor. Se poate cumpăra de la orice curs de TaiChi din cadrul Artasia
2. Povesti colorate din lumea curcubeilor, de Amedeia Neamțu, editura Aqua Forte, Cluj-Napoca, 2014 (ISBN 978-973-7758-72-9)
3. In cautarea Sufletului Craciunului de R.D Mottok, editura Trei, Bucuresti, 2014 (ISBN 978-606-719-179-0)
4. The Little Girl and the Balloon de Camelia Lică CreateSpace Independent Publishing Platform, USA (ISBN: 978-1499-2964-64)
Randul 2:
1. Yummy Stories de Lil.L. Alexander, CreateSpace Independent Publishing Platform, USA (ISBN: 978-1-5025-9639-0) - se va publica si la noi îțară, anul viitor
2. Calendar Lia and Friends, de perete și de birou, plus două felicitări noi
3. Meniurile (plus desenele din website) pentru ceainăria Ceai Et Caetera din Brașov.

Cu poveștile din India incă n-am poze pentru că încă n-au ajuns la mine cărțile. Am apucat să fac poze doar la două din ele, în cadrul târgului de la Bologna anul ăsta. Sper că la târgul de anul viitor să le și primesc :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 Spre deosebire de bunicul meu, bunica a fost mereu iubitoare și foarte devotată spitalului de copii Brașov, unde și-a petrecut aproape toată viața. Și-a dedicat tot timpul și energia modernizându-l și ajutând cât mai mulți copii.


 Fix la doi ani după moartea ei, am fost contactată de o fată foarte simpatică de acolo, care îmi spunea că a renovat secția de oncologie cu ajutorul voluntarilor, și că acum pereții sunt albi și plictisitori - și dacă nu cumva aș vrea să pictez ceva frumos și original (adică nu Disney) măcar pe un perete acolo. Cum aș fi putut să o refuz??


 Mai jos sunt poze cu ce am apucat să fac până acum, în ordine cronologică. Vor urma și altele, anul viitor :)
peștișor, broscuță și libelulă, într-o rezervă cu două paturi.
Asta am zis că e camera "cu apă" :)
Camera florilor :)
A mers (sau mai degrabă a zburat) și Lia acolo să mai aducă un zâmbet pe fețele copilașilor și părinților.


Tot în camera cu apă, în plin proces creativ.
(poză făcută cu telefonul, de către o mămică internată acolo cu copilul ei)si imaginea finală


Ursuleț hoțoman in camera "galbenă"


si un leuț camuflat. tot in camera galbenă :)


 Și dacă tot vorbim de pereți: în apropierea spitalului, este și o cafenea micuță și cochetă, ai cărei pereți exteriori sunt pictați tot de mine :) 

 Și ultimul proiect "pe pereți" de anul acesta a fost la grădinița cu program prelungit nr.10 (care avea peretii zugraviti galbui) :~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Si inca doua mini-picturele:
  

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 Cam asta am produs anul asta "măi omule" (mi-a rămas întipărită expresia asta, împreună cu tonul aferent - pe care nu-l pot reproduce în scris) :-D

 Per total, au fost multe nopți dormite pe jumătate, multă muncă, sute de schițe și mail-uri, zile însorite petrecute în fața calculatorului, pe întuneric (cu roletele închise, pt că biroul e în fața geamului și cu soarele în ochi nu mai disting culorile în monitor), dar și multă bucurie și satisfacție în final.


 Pentru că, în ciuda opiniei populare, a fi artist nu înseamnă "a sta degeaba toată ziua".   Da, înseamnă program flexibil, înseamnă posibilitatea de a călători oriunde, oricând, dar înseamnă și termene de respectat și calitate de livrat - iar asta nu se face stând degeaba.Ah si mai era o pictura in ulei si o coperta de carte... dar nu mai stau sa le pun si pe alea. 
Acum merg inapoi la somn, am de recuperat....

No comments:

Post a Comment